Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

VOLONTERSKI KLUB GIMNAZIJE

Volonterski klub Gimnazije “Slobodan Škerović “, uz podršku Asocijacije za demokratski prosperitet - Zid, formiran je školske 2006/07 godine. Formiran je sa željom i ciljem da se u obrazovnoj instituciji, među učenicima i nastavnicima, promoviše i afirmiše volonterski rad kao organizovan način uključivanja mladih u određene volonterske aktivnosti i stvaranje mogućnosti za njihovu realizaciju, uz prepoznavanje vrijednosti koju imaju za našu zajednicu.

Već desetu godinu svog postojanja, volonteri svoje slobodno vrijeme posvećuju društveno korisnim aktivnostima, stiču znanja o aktivnom učešću građana u zajednici, ohrabruju se za pokretanje inicijativa, druže se sa ostalim vršnjacima (omogućeno je druženje gimnazijalaca iz obje smjene), razvijaju kompetencije poput sposobnosti rada u timu, komunikativnosti... Osim toga, VKG širi i zagovara altruizam (uvjerenje da je pomaganje drugima neophodan i sastavni dio potpunog i dobrog života).

Danas, klub broji oko 200 članova. Koordinatorka svih aktivnosti i osnivačica kluba je Vanja Rakočević, pedagogica Gimnazije koja je 2007. dobitnica Godišnje NVO nagrade za razvoj volonterske kulture (uvođenje koncepta volonterizma u obrazovne institucije i rada sa mladima) – dodijeljena od Asocijacije za demokratski prosperitet-Zid, OEBS Misija u Crnoj Gori i Mreže mladih u Jugo-istočnoj Evropi (5. decembra 2007).

U proteklih devet godina, klub je sarađivao sa velikim brojem nevladinih organizacija, omladinskih i sportskih udruženja, lokalnih institucija, obrazovnim ustanovama, međunarodnim organizacijama, a sve u cilju organizovanja i implementacije zajednički osmišljenih akcija i projekta, ili u vidu pružanja podrške za realizaciju volonterskih akcija: NVO ADP Zid, NVO FORUM MNE, NVO CAZAS, NVO JUVENTAS, NVO Roditelji, NVO Banka Hrane, NVO Djeca Crne Gore, Crveni Krst CG, Save the Children, NVO CGO, Special Olipmycs Crne Gore, Fakultet za državne i evropske studije, Pedagoški centar Crne Gore, NVO Ruka-šapi, UNISPORT Montenegro, Volonterski klub Muzičke škole „Vasa Pavić“, Zavod za školovanje i profesionalnu rehabilitaciju invalidne djece i omladine na Zabjelu, Centar za djecu i mlade „Ljubović“, JU Zavod „Komanski most“, Volonterski klub Srednje Stručne škole “Spasoje Raspopović“, gimnazijama u Nikšiću, Danilovgradu, Tuzima, na Cetinju, Srednjom stručnom školom „Ivan Uskoković“  ... 

Volonterski klub Gimnazije je 2014. godine postao i dobitnik Godišnje nagrade za doprinos razvoja volonterizma. Nagradu su dodijelili Nacionalni volonterski servis Asocijacije za demokratski prosperitet Zid i Fondacija „Petrović Njegoš“ u saradnji sa Skupštinom Crne Gore.

Neki od najznačajnijih aktivnosti/projekata u proteklih 5 godina:

  •     Međunarodni projekat "Inovativne metode u obrazovanju za integraciju  Roma – CHERI (2010 – 2012)

Kao dio aktivnosti projekta CHERI, Gimnazija je bila dva puta domaćin učenicima i profesorima iz Jadranskog koledža ujedinjenog svijeta (UWC Adriatic) iz Duina, Italija. Kao rezultat njihovog druženja održane su predstava u kojoj su akteri bili članovi Volonterskog kluba iz Duina, kao i učenici OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin”. Nakon završene prve posjete, sa zainteresovanim učenicima organizovan je volonterski servis - odlazak naših učenika u OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“ (upoznavanje i druženje sa romskom djecom, prepoznavanje problema sa kojima se oni susreću prilikom školovanja, posebno prilikom izbora srednje skole, pružanje pomoći u izradi domaćih zadataka i sl.). Radionice su se održavale utorkom i četvrtkom.  U sklopu projekta realizovana je studijska posjeta Sloveniji i Italiji za 13 nastavnika/ca osnovnih škola iz Crne Gore i 5 profesora Gimnazije „Slobodan Škerović”, kao i 13 učenika volontera Volonterskog kluba Gimnazije i 2 učenika OŠ „B.V.Podgoričanin”. Učesnici su imali priliku da vide rad i aktivnosti koje se realizuju u saradnji sa lokalnom zajednicom u Sloveniji (Brežice), kao i da prisustvuju međunarodnoj Konfereciji na temu „Istraživanje potencijala u srednjoškolskom obrazovanju kao snage za ujedinjenje naroda Jadranske regije u Trstu“, Italija. Projekat su, u implementacionom smislu, realizovali Ujedinjeni svijetski koledž (United World College of the Adriatic) iz Duina, Italija, i Pedagoški centar Crne Gore. Projekat CHERI je finansijski podržan od strane Evropske unije - Delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori.

  • Organizacija gimnazijskog druženja (2011-2015)

Posljednje četiri godine VKG organizuje (u toku prvog polugodišta) gimnazijsko druženje koje ima humanitarni karakter.

2011. godine prikupljeni prilozi u vidu slatkiša, knjiga, odjeće i obuće uručeni su djeci iz Zavoda za školovanje i profesionalnu rehabilitaciju invalidne djece i omladine na Zabjelu. Volonteri su organizovano posjetili ovu ustanovu i tom prilikom, ustanovili volonterski servis u vidu radionica sa njihovim štićenicima i kasnije, zajedničkom predstavom i programom zabavnog karaktera za štićenike u našoj školi.

2012. godine prikupljeni prilozi uručeni su štićenicima JU Zavoda “Komanski most”.

2013. godine prikupljena su sredstava za pomoć školi u vidu kupovine potrebnih nastavnih sredstava (karte za aktiv geografije i istorije, kao i sredstva za kupovinu lopti za aktiv fizičkog vaspitanja).

2014. godine prikupljena sredstva su uložena u postavljanje parkinga za bicikla na parkingu škole. 

  •  Rođendanska proslava (2013)

Povodom 7. rođendana i 107. godine postojanja Gimnazije „Slobodan Škerović“ (februara 2014. godine) volonteri su organizovali još jedno gimnazijsko druženje. Ulaznica za druženje je bila knjiga koje su poklonjene Biblioteci škole. Ukupno je prikupljeno i donirano 222 knjige.

  • Saradnja sa NVO Banka Hrane (2011-2016)

Od 2012. godine, klub u saradnji sa NVO Banka hrane organizuje i sprovodi humanitarnu akciju „Podari radost“ u okviru koje se mobiliše privatni sektor radi prikupljanja slatkiša za djecu sa posebnim potrebama. Tom prilikom, volonteri učestvuju u promociji i najavi aktivnosti, distribuciji promotivnog materijala, volontiraju u periodu od 6 dana kada se prikupljaju slatkiši – obavještavaju građane o akciji, učestvuju u realizaciji završne manifestacije. Takođe, učestvuju u organizaciji i sprovođenju akcije povodom Međunarodnog dana siromaštva u okviru koje su volonteri u cjelodnevnoj akciji prikupljali hranu za porodice lošijeg materijalnog statusa (humanitarne akcije “Pomagati je lako”).

  •  Saradnja sa NVO Roditelji (2012-2015)

U saradnji sa NVO Roditelji, volonteri su prikupljali garderobu i obuću, ali i udžbenike, školski pribor i opremu za školu za djecu iz porodica sa lošijim materijalnim statusom -  humanitarne akcije “Podijelimo, jer zajedno možemo više”. Takođe, zajedno sa volonterima ove organizacije i JP Zelenilo, preuređivali i obnavljali su dječija igrališta -  „Vratimo djeci igrališta“.  U okviru akcije „Slatkiš po slatkiš – igračkoteka“, pomagali su udruženju da prikupe sredstva za otvaranje prve igračkoteke u Crnoj Gori.  

U saradnji sa ovom NVO, Volonterskim klubom Ekonomskog fakulteta i Volonterskim klubom Filozofskog fakulteta, volonteri su u sklopu projekta „Pripovjedaonica“ kroz pažljivo odabrane priče, koje su interaktivno pripovijedali, djeci predškolskog uzrasta pomagali da uče o značaju saradnje, prevazilaženju konflikata, rješavanju problema, razumijevanju ljudske prirode i tuđih osjećanja. Volonteri su prošli obuku kako da djeci pripovijedaju priče, učestvovali u realizaciji 12 radionica u vrtiću JPU „Jelena Ćetković 2“, 4 u Gradskoj biblioteci „Radosav Ljumović“, 1 piknik pripovjedaonicu u prirodi. Takođe, bili su uključeni u promovisanje projekta u medijima.

  •  Projekat No hate offline, no hate online (2014-2016)

Projekat „No hate offline, no hate online“ realizuje se treću godinu zaredom, i ove, 2016. godine, obuhvata učenike, roditelje i nastavnički kolektiv u pet srednjih škola u Crnoj Gori (gimnazija u Podgorici, Tuzima, Danilovgradu, Cetinju i Srednje stručne škole „Ivan Uskoković“ u Podgorici). Cilj projekta je suzbijanje govora mržnje na internetu, što podrazumijeva skretanje pažnje na problem, ali i građenje kapaciteta mladih ljudi i nastavničkog kadra za sticanje kompetencija potrebnih da prepoznaju i efikasno djeluju protiv ovakvog vida kršenja ljudskih prava i u online i offline svijetu.

U toku njegove realizacije sprovodi se veliki broj aktivnosti: obuke vršnjačkih edukatora i nastavnika; kreira se mreža podrške projektu; vršnjačke radionice za učenike; moderacija diskusije na Fb i twitter nalozima; panel diskusije i javne debate za roditelje, nastavnički kolektiv i učenike; istraživanje o iskustvima i stavovima ciljne grupe o govoru mržnje na internetu; informativni materijal za učenike, roditelje i nastavnički kolektiv (brošura).

  • Akcija ZAJEDNO DO POBJEDE (maj, 2014)

Volonterski klub Gimnazije pozvao je sve gradjane Podgorice da učestuju u akciji prikupljanja pomoći (higijena, hrana, voda, garderoba) stanovništvu ugroženom poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Cjelodnevna akcija prikupljanja donacija organizovana je u Gimnaziji "Slobodan Škerovic" 19.5.2014. Klub je i više nego ponosan na količinu donacije koja prelazi 10 tona svih potrebnih namirnica. U saradnji sa CKCG i Sabornim hramom, dva kamiona pomoći upućena su Srbiji i Bosni i Hercegovini. Iznos od 255,85 eura koje smo sakupili u okviru akcije Pomoć poplavljenim područjima je otišao Valjevskoj gimnaziji sa kojom Gimnazija ima saradnju.