Copyright 2019 - Custom text here

RADIONICA MEDIJSKA PISMENOST

U četvrtak, 24. maja, na časovima Sociologije i Crnogorskog − srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti (odjeljenja IIIg, kod prof. Marije Kovačević, i odjeljenja IIh kod prof. Marka Spaića) održane su radionice posvećene medijskoj pismenosti.

Učenici su prošli set radionica sa sljedećim temama: lažne vijesti i dezinforamcije; ekonomska propaganda u medijima; govor mržnje na internetu; analiza naslovnih strana dnevnih novina; intervju, anketa, vijest (po izboru pripremljeni sadržaji).

Cilj radionica je bio da se učenici upoznaju s novim medijskim tehnologijama, da procjenjuju i kritički analiziraju različite medijske sadržaje, kako bi mogli tumačiti poruke, njihovu vjerodostojnost, pouzdanost i istinitost. Podijeljeni u grupe, dobili su različite zadatke. Teme nastavnih materijala za prvu grupu bile su lažne vijesti i dezinformacije u medijima. Učestvovali su u kreiranju lažnih vijesti, navodili njene glavne karakteristike, opisivali po jedan primjer lažnih vijesti i objašnjavali specifičnost dezinformacije. Cilj zadatka je bio da se utvrdi jesu li učenici kadri razlikovati istinitu informaciju od neistinite i znaju li kriterijume i pravila za prepoznavanje lažnih vijesti. Druga grupa dobila je zadatak da učestvuje u kvizu o lažnim vijestima. U potrazi za odgovorima na pitanja − šta je govor mržnje, koliko je prisutan u našem okruženju i šta učiniti u slučaju elektronskog nasilja − treća grupa  odlučila je napraviti intervju s psihološkinjom Marijom Gošović, dok se preostala grupa učenika bavila analizom naslovnih stranica dnevnih novina, raspravljala o sadržaju stranica, slikama, naslovima, sadržaju naslova, temama na koje se odnose naslovi.

I na samom kraju, osvrnuli smo se na ekonomsku propagandu u medijima, diskutovali o moći uvjeravanja u reklamama, kao i o količini i sadržaju reklama u filmskom programu. Učenici su pokazali visok stepen zainteresovanosti za obučavanje i motivisanost  za rad. Odgledali smo i radove učenika koji su pripremili vijest, lažnu vijest, intervju i anketu.

f t g m

Gimnazija „Slobodan Škerović“

Ul. Vaka Đurovića 26

81 000 Podgorica, Crna Gora

Tel: ++382 20 664 044

Fax: ++382 20 667 546

e-mail:

gimnazijapg@t-com.me;

skola@gim-pg.edu.me;