Copyright 2020 - Custom text here

Međunarodni dan pismenosti

Povodom 8. septembra, Međunarodnog dana pismenosti, NVO Mladiinfo Montenegro danas je organizovala radionicu pod nazivom "Pismeno i kreativno".

Radionica je održana u prostorijama M:tel Digitalne fabrike u Podgorici. Tim povodom, Gordana Vučinić, profesorka crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti u Gimnaziji “Slobodan Škerović” osmislila je i vodila radionice na temu pismenosti.

Cilj radionica bilo je podsticanje i podizanje svijesti o važnosti pismenosti kroz sve njene kompetencije, kao i razvijanje vještina mladih u slušanju, govorenju, pisanju i čitanju. Program se sastojao iz dva dijela. Prvi dio radionice vodila je mr Elvira Ceković iz Agencije za elektronske medije, koja je napravila osvrt na medije u Crnoj Gori i stepen razvijenosti medijske pismenosti među mladima. Drugi dio programa vodila je profesorka Gordana Vučinić, koju je delegirala naša škola. Ona je u svom izlaganju govorila o evoluciji pojma pismenosti, odnosno razlici između konvencionalnog i savremenog koncepta pismenosti, krizi čitanja, eksploziji novih formi komunikacija, digitalizaciji života i njegovom nevjerovatnom ubrzanju, koje ne stvara dobre uslove za strpljivost potrebnu čitaocu.

Tokom prezentacije učesnici, uglavnom srednjoškolci i studenti, komentarisali su upotrebu nestandardnog jezika, koji teško uzmiče pred situacijama koje traže normiranu varijantu jezika. Tim povodom učesnici su bili upoznati sa najčešćim jezičkim nedoumicama i postavljali pitanja o istim. Uslijedile su vježbe kreativnog pisanja i usmenog izlaganja povodom fotografija koje je profesorka Vučinić podijelila učesnicima. Verbalizovanje vizuelnog utiska predstavljalo je najzanimljiviji dio ovog okupljanja kada su učesnici pokazali svoju kreativnost, opažajnu, kognitivnu, retoričku i literarnu sposobnost na različite teme.

f t g m

Gimnazija „Slobodan Škerović“

Ul. Vaka Đurovića 26

81 000 Podgorica, Crna Gora

Tel: ++382 20 664 044

Fax: ++382 20 667 546

e-mail:

gimnazijapg@t-com.me;

skola@gim-pg.edu.me;